PUA 2 är ett projekt som ingår i EU programmet LEADER LAPPLAND 2030, och drivs av Kulturakademin. Syftet är att förstärka kulturlivet i regionen genom att hjälpa talangfulla unga artister bli mer professionella.
Projektdagbok – här kan ni följa det som händer under projektet
Starta eget workshop. Kanonbra workshop för er alla! Vill du arbeta som frilansmusiker så är denna workshop ett måste och ingår i PUAs program. Vi tittar på fördelar/nackdelar med företag, tips om hur man räknar ihop årets budget, avdragbara kostnader, skatt och rapportering. De som redan har företag berättar om sina erfarenheter och under andra träffen testar vi att starta eget via verksamt.se så ni ser hur den processen går till.
Vi kör två workshops, 7 och 14 oktober kl.20.00-21.00.
Mental styrketräning med Lis-Beth Öberg. Det blir två träffar digitalt under hösten.Viktig kunskap för oss alla som arbetar kreativt, hur tar vi hand om oss själva? Hur förbereder man sig inför giget? Återhämtning efteråt?
Vecka 47 onsdag den 20 november kl.19.00-20.00 (med möjlighet för frågestund efteråt) och vecka 49 onsdag den 4 december 19.00-20.00 (med möjlighet för frågestund efteråt)
Sångläger, Hemavan 17-21 juli – ett evenemang för deltagare som ville fördjupa sig ännu mer i sin sångteknik samt öppnar vi upp för flera ungdomar att närmar sig PUA. Rapporten och bilder/ filmer från det här fantastiska lägret visas på Sånglägrets egen sida på denna webbsajt.
PUA Läger, Hemavan 15-16 juli – Fokus för teamet ändrades. Nu var det dags att använda sina kunskaper vid två live uppträdanden inför folk vilket innebär en del andra egenskaper ex. mikrofonteknik, låttolkning, scenrörelser m.m. De två konserterna med olika teman inledde Kulturveckan i Tärnafjällen. Filmen från konserterna visas nedan. Tänk på att dessa filmer används som dokumentation och i utbildningssyfte. De är inte redigerade i någon större grad. Nu fick man chansen att ta bilder på våra deltagare – dessa finns längre ned.
PUA WORKSHOP, Hemavan 13-14 juli – Musik dygnet runt. Sångarna fick fokusera helt på sin sångteknik under ledning av två utmärkta sångpedagoger. Jill Larsdotter återförenades med PUA teamet och i år fick hon hjälp av Carolin Frohm, en sånglärare som härstammar från Hemavan (Stintbäcken om man ska vara exakt). Samtidigt övades musikgruppen under ledning av Petri Kivimäki. PUA horns var förstås på plats. Här gällde det att vara väl beredd innan för att kunna synka musik, tempo, tonart och nya arrangemang. Bilder från workshopen syns i galleriet längst ned.
MIDNIGHT LIGHT FESTIVAL, Vilhelmina 12 juli – PUA berättade om vårt projekt vid en workshop ”Unga Musiker Inspirerar”. Tyra Kärrman och Linnea Nilsson ställde upp med sånginslag och under kvällen spelade Maja Lundh på Nöjesgården. PUA musiker Aron och William var på plats för att hjälpa till.
BLUES BROTHERS har härlig musik och vi passade på att ge några av PUA ungdomarna möjligheten att spela med en storband samt kompa en ”riktig” artist – nämligen vår egen mentor och IDOL-vinnaren CIMBERLY. Här gäller det att komma in som musiker, kan sina stämmor, kan anpassa sitt spel, sina noter och sina improvisationer efter vad som krävs just då. Det är inte lätt, med det gjorde Levi på trombon och Evan på bas. Sedan hade vi PUA solisten Selma som ställde upp och Lovisa som kom in för Tyra som tyvärr blev sjuk dagen innan (trots allt jobb hon lade ned). Några bilder från kvällen finns längst ned. Konserten var även ett samarbete mellan Kulturskolor från Åsele, Lycksele och Storuman.
Hemavan Dagsmeja var nog första gången många hade uppträtt i en pubmiljö. Det är trångt på scen, trångt i lokal och fullt ös hos publiken. Då MÅSTE artisten motsvarar publikens behov av underhållning som passar stämningen. Vi fick bara lyssande feedback och ungdomarna kände att de fick en ny och fascinerande erfarenhet. Utbildning i teknik är bra men det finns få tillfällen som kan mäta sig mot en live pubspelning.
Workshop #1 – Storuman
Usch vad kallt! -44°C var inte det varmaste sättet att genomföra vår första workshop för alla de som hade anmält sig. Det blev många mil med bussar och bilar eftersom samtliga bussar i länet hade ställts in. På plats hade vi PUA musiker – Petri, William och Aron samt vår Mentor, Cimberly. Cimberly berättade om sin resa inom IDOL och svarade på frågor. När Amos kom riggade alla upp scen och fick en genomgång på sound check och ljudteknik. Deltagarna fick uppdraget att var för sig tolka samma låt och framför den inför gruppen samt förbereda sig för kvällens open stage konsert. Vilken höjdare. Vi testade även det nya ljussystemet som köptes inom projektet.
På lördag kom artisten Samuel Ljungblahd som höll i ett föredrag om livet som artist. En mycket rolig och informativ träff med en känd och framgångsrik artist. Det handlade mycket om attityden, hur man skyddar sitt varumärke, skaffar ett management team som man litar på, fokuserar på sitt musicerande med mera. Sedan övade alla inför en live konsert som skulle genomföras under kvällen. Deltagarna fick se hur man övar, arrangerar och planera en konsert. De fick möjlighet att delta i konserten. På söndag blev det en diskussion om vad framtida workshops skulle innehålla samt låtlistor – en värdefull utbyte av sånger och musik som passar till olika publik. Bilder från workshopen är nu upplagda och filmen från kvällens konsert (som låg utanför PUA) finns på PUA Facebook sida
Rekryteringsturné – September
PUA musiker Aron och William, Petri projekt samordnaren och vår Mentor Cimberly for på en rekryteringsturné för att ragga nya ungdomar till PUA. De uppträdde både på kulturskolor och gymnasieskolor och fick över 25 anmälningar.
Sånglägret – Hemavan, juli 2023
Det som är bra med sånglägret är att man kan försvinna in i musikensvärld 24/7. En hel vecka med musik, en hel vecka för att fokusera på sin egen teknik och musicerande med andra likasinnade deltagare. För PUAs del handlar det om att identifiera nya PUA ungdomar och förbereda de som är lite för unga i dagsläge. Bilder och filmer från Sånglägret finns längst ned. Jill Larsdotter var den som ledde sångveckan som bestod av dagliga lektioner, workshops, masterclass och körövningar. De medverkade i 4 konserter inför nästa 400 i publik. Cimberly kom och medverkade som artist under Kulturveckan och gjorde det som alla mentorer gör – svarade på fråga, lyssnade, var närvarande. I år fick vi hjälp från Linnea Hemfjäll (tidigare PUA deltagare) samt ”Lollo” Strindell , en förra detta Kulturakademinelev och Sånglägerdeltagare.
Sommaren 2023
Nu startar vi PUA 2. Det är med spänning att vi sätter ihop teamet och blickar framåt – vi har nya direktiv, nya mål och nytt folk. Men teamet som ska genomföra detta kommer från PUA 1. Duncan Kemp från Kulturakademin är projektledare, Petri Kivimäki (Saxofonisten och ledare för Musikskolan i Åsele) är samordnare, William Simu från Boksjön och Aron Lindberg från Storuman är musiker och vår egen sångare från PUA 1 – Cimberly Wanyonyi – är projektmentor. Vi kände att vi behöver en yngre sångsolist som mentor – någon som vet exakt vad de yngre går genom. Under sommaren planerar vi ett Sångläger samt deltagande i Kulturveckan och därefter en rekryteringsturné för att locka nya ungdomar.