KulturAkademin i Storuman jobbar nu för fullt med en musikal om den så omtalade samiske legenden Stor-Nila och hans hustru Lill-docka. Under kulturhuvudstadsåret 2014 kommer det att vara premiär.
– Vi blev inspirerade av en rockopera, genomförd av våra norska kollegor i Mosjøen, säger Duncan Kemp vid KulturAkademin i Storuman. Just nu pågår arbetet för fullt med att färdigställa alla delar i musikalen. Allt från manus och musik till studiematerial och grafisk form. Ett arbete där man bland andra jobbar med den samiske konstnären Thomas Colbengtsson, tonsättaren Per Egland och författaren Mikael Niemi
Berättelsen om Stor-Nila innehåller det mesta – allt från dråp, alkoholrelaterat bråk och stöld till en historia om kärlek och hopp. Trots detta är berättelsen ett äventyr och en skildring av livet i regionen för 150 år sedan. Förhållandet mellan svenskar och samer är lika aktuella nu som då.
– Den kan betraktas som ”lokal” av många eftersom den äger rum över hela länet. Från fjällen, via inlandet ner till kusten går resan med Stor-Nila, berättar Duncan Kemp.
Musik för alla
Men skapandet av musikalen handlar också om andra saker. Det handlar framförallt om ett gränsöverskridande kulturarbete mellan kommuner, skolor och ideella organisationer. Ett arbete som bland annat innebär att skolor från och med årskurs 7 i Västerbotten kommer att erbjudas studiematerial kring musikalen. Musiken, som skrivs av tonsättaren Per Egland, anpassas efter de möjligheter som finns vid de flesta skolor.
– Arrangemangen görs för piano och sång samt för skolorkestrar. Det ska vara lika lätt att genomföra en klassföreställning som ett större skolevenemang, berättar Kemp vidare.
Samisk konstnär inspirerade
Nyligen har också den samiske konstnären Thomas Colbengtsson varit vid Luspengymnasiet i Storuman där han tillsammans med elever från mediaklasserna vid skolan jobbat med det konstnärliga uttrycket. Sedan tidigare har Colbengtsson jobbat fram en affisch för hela musikalen och mycket fokus har tillsammans med eleverna legat på typsnittssättningen av affischen.
– Det har varit väldigt roligt och inspirerande att jobba tillsammans med eleverna, berättar Colbengtsson.
– Otroligt spännande att ta del av de här unga människornas tankar och idéer, fortsätter han.
Modern variant av historien
Författaren Mikael Niemi, som jobbar med texterna till musikalen har också varit på plats i Storuman och berättat om sina tankar och idéer kring texterna i musikalen.
– En 15-årig tjej får i uppgift i skolan att studera samernas historia. Hon väljer då att berätta om just Stor-Nila, en avlägsen släkting till henne, berättar Niemi.
Berättelsen i musikalen är en modern variant av den som utspelade sig för snart 150 år sedan. Den unga tjejen är förälskad i en kille som är något av en värsting och föräldrarna vill inte att de umgås. Samtidigt som hon själv har bekymmer studerar hon den liknande historien om Stor-Nila och Lill-docka och den kärlek som fanns mellan dem. Och alla de bekymmer de mötte på vägen genom livet.
– Idag får också det här unga paret försöka ta sig fram genom dagens ungdomsvård, skilja på rätt och fel, avsutar Niemi.
Musikalen stöds av Storuman Kommun, Region Västerbotten, Norrlandsoperan, RUM i Västerbotten, Sametinget, Musikanten i Umeå och Kulturrådet.
Musikalen beräknas ha premiär i maj 2014 och är en del av kulturhuvudstadsåret 2014.
Mer information kan fås av:
Duncan Kemp, 070-693 99 99
[print_gllr id=716]