PUA – Professionella Unga Artister
PUA var ett projekt som ingick i EU programmet LEADER LAPPLAND 2020, och drevs av Kulturakademin. Syftet var att förstärka kulturlivet i regionen genom att hjälpa talangfulla unga artister blir mer professionella. Nedan kan du se en sammanställning av projektet.
SOMMAR 2022 – vår sista period
Sånglägret Hemavan – vårt sista större uppdrag. Vi förbereder för PUA 2. William och Aron anlitades som ledare tillsammans med sångcoachar Jill Larsdotter och Linda Niska. 15 ungdomar mellan 13-18 deltog och flera av dessa är nära den nivån PUA 2 kommer att starta ifrån. Det blev undervisning i sångteknik, scenvana, låttolkning, mikrofonteknik m.m. Vi lyckades med flera mål och ser fram emot en vidare utveckling av dessa talanger.
Sång vid Skymningen – Bandet uppträde för sista gången vid en kvällskonsert i Tärnaby tillsammans med några deltagare från Sånglägret.
Blues Brothers – Åsele och Boksjön – Bandet sedan fick uppdraget att spela tre konserter i Åsele och i Boksjön, en jätte liten fjällby som anordnar musik som en del av Kulturaveckan.
Åsele Marknad – Många av teamet fortsatte med ett flertal uppträdande på den centrala scenen på Åsele marknad.
PUA Turnén. Så var det dags för ”sista” evenemanget med teamet som grundades för tre år sedan. De har gjort en jätte resa – de kan arrangera musik, de har förbättrad sin teknik och sin scenvana, de har lärt sig om ljud och ljus, företagsamhet och profilering. OCH DE ÄR BRA!!
Sista turnén bestod av 5 dagar fast flera av deltagarna jobbade med anslutande PUA aktiviteter efteråt och för en del var de igång 14 dagar i sträck, 24-7. Vi samlades i Hedlunda utanför Lycksele för att repetera, planera, bygga och fixa. Det spelades in videos, dokumentationsbilder och artistbilder togs. Utvärderingar genomfördes. Det blev 6 konserter; Hedlunda, Lycksele, Arvidsjaur, Arjeplog, Åsele och Storuman. Jill coachade sångarna, Petri ledde bandet fast vid det här läget skötte de mycket själva. Turnén avslutades i Storuman med en live-streamad konsert på Hotell Toppen inför 100 åskådare. Det finns mängder av bilder och videoklipp, de flesta kan ses på facebook och instagram men ni kan se några här och på PUA.se där artisterna presenteras.
Och här kommer filmen om turnén: https://www.youtube.com/watch?v=HsHym-o_xH0
Arvidsjaur – Northern Sustainable Futures har arbetat med projektet iM Konsthall – ett immersive mobilt galleri, (utställning, konsert och föreställnings plats, en blandning av det digitala och fysiska) PUA artister kommer att få en självklar plats på denna scen, i Arvidsjaur men också när den är ute på turne. De kommer musiker som skapar verk specifika verk för denna plats, både nationella som internationella, som kommer kunna vara som inspiration för PUA unga artister.
PUA-deltagare mfl medverkade under Tjärnbergs folk- & världsmusikfestival och dansarna medverkade i Lets Go Festivalen i Arvidsjaur på stora scenen.
ROOFTOP SCEN. Northern Sustainable Futures bygger nu ut deras stugor med “scen ‘på, som kommer vara till PUA’s artister fördel för kommande festivaler, med start sommar 2023.
Arjeplog – Elsa Kvael uppträdde under invigningen av Arjeplog nya mötesplats för unga och genomförde 2 fina konserter på takterassen under Tjärnbergs folk och världsmusikfestival i samarbete med andra musiker (Frida Jakobsson (piano), Amanda Andersson (piano, sång) och Leo Lundberg (gitarr). Före och under festivalen så hade vi coachande samtal med ungdomarna ang. musik och spelningar. En av tankarna med detta samarbete var att få in nya ungdomar i PUA 2.0.
Vår 2022 – fram till maj
Allt fler medverkande har nu fått uppdrag under våren – Aron, Noomi och Nils har arrangerat egna konserter i Lycksele, Umeå och Övik. William har varit aktiv, Olivia har varit aktiv, Linnea är alltid aktiv. Alla har varit aktiv – särskilt de som avslutar sina studier med konserter, egna arrangemang och turné. PUA teamet anlitades för att arrangera låtar för en ungdomsorkester och sedan körde en konsert/middag/musikquiz.
Meja Aheinen Vesterlund har släppt en singel
https://open.spotify.com/track/1s2h5hFgoVbf3ksZAg9cw4?si=3cbe985ea8304eb8
Jill Larsdotter fortsätter med sina digitala lektioner inför sommarens uppträdanden. Samtliga sångare fick 4 lektioner var och hon samordnade förberedelserna tillsammans med Aron Lindberg som tar över allt mer ansvar för musik/musikarrangering vilket är också en del av artistens uppdrag. 23-25 mars genomfördes en intensiv workshop i Lycksele där man lade fokus på scenframträdanden.
Julturné December 2021
PUA planerade och genomförde tre julkonserter under tredje adventshelgen. Baserad i Hedlunda utanför Lycksele samlades nästan hela gänget igen för att repetera programmet på plats. Konserter genomfördes i Åsele (dagtid vid julmarknaden), Lycksele på lördagkväll och på söndagseftermiddag i Storuman. Scenografi och framställning leddes av Linda Remahl och Duncan Kemp medverkade som ljudtekniker i Storuman och fotograf. Petri Kivimäki ledde bandet samt var samordnaren för helgens planering och William Simu medverkade både som ljudansvarig och arrangör (nya justeringar behövdes). Erik Genberg var ljudtekniker i Lycksele. Vi samlade in 2200 kr till Musikhjälpen
.
Moskosel Workshop november 2021
Inför Julturnén samlades alla deltagare i Moskosel för en stor och intensiv workshop. Projektet välkomnade några nya deltagare – sångsolister Cimberly Wanyonyi, Tilda och Nina Ståhl-Persson samt musiker Noomi Söderström och Nils Hermansson. Musikarrangerades av William Simu med hjälp från Aron Lindberg och bandet övades under ledning av Petri Kivimäki. Linda Remahl arbetade med scenframställning, Jill Larsdotter ledde sånglektionerna och Duncan Kemp tog artistbilder på de nya deltagarna. Vid slutet av helgen bjöds den lokala befolkningen in till en sällsynt live konsert i Moskosel.
EMMA REINHOLDSSON fick Arvidsjaurs Ungdomskulturpris 2021!!! – gratis EMMA!
Storuman hösten 2021
William Simu arbetar nu heltid som musiker antingen som artist, studiomusiker eller musiklärare. De övriga deltagare studerar och tar på sig uppdrag. Ex. Julia Amrén har fått uppdrag både i Storuman och i Norge. Linnea Hemfjäll studerar till teaterpedagog. Emma Maximova och Julia har producerat inspelade uppträdanden för digitala evenemang under julperioden. I Oktober arrangerade Storuman en workshop i branding, PR och sociala media samt en workshop om företagsekonomi och igångsättning av en egen firma. Projektet har nu tre deltagare som har startat ett eget företag.
Lycksele hösten 2021
Samtliga deltagare från Lycksele har gått vidare och studerar nu på olika institutioner. De medverkade däremot i workshopen i Moskosel och på julturnén.
Åsele november 2021
Tre deltagare från Åsele medverkade i projektet Film o Musik och Malin Hillström uppträdde vid Julkonserten vid första advent
Arjeplog/Arvidsjaur september/oktober 2021
Den 1a september anordnades en PUA-konsert på centrumboigrafen i Arjeplog. På plats fanns även personal från Youth Up North.
På konserten visades även en dansfilm med PUA-deltagarna Molly Flinkfeldt Jansson och Felicia Häggqvist. Konserten besöktes av ca 50 personer och ca 20% av besökarna var ungdomar. En tidningsartikel publicerades i Piteåtidningen.
Sommaren 2021
Ett flertal ungdomar har kommit rätt långt in sin utveckling. De blir alltmer självgående och fixar spelningar tillsammans med PUA samordnare. Några har startat egna företag medan andra är på väg att starta sin egen affärsverksamhet. Flera spelningar gjordes i somras av Julia, Aron, William och Linnea – i Lycksele, Storuman, Hemavan och mitt i Vindelfjällens naturreservat – långt bort från närmaste väg.
HEDLUNDA – sommarcamp 2021
Under sommaren genomförde vi ett stort läger för deltagarna som har kommit längst i sin utveckling. Fokus låg på kvalitetshöjning, ljud & ljus teknik, streaming, scenvana, interaktion med publik, samspel m.m. Tempon var hög från från början till slut och lägret avslutades med en live konsert inför 50 personer som streamades samtidigt. Under veckan togs många artist bilder och filmer som läggs upp på PUA.se sidan. Denna sida används som verktyg av samordnare när de presenterar dessa artister till arrangörer. Några bilder från lägret bifogas.
Lycksele våren 2021
Flera deltagare från Lycksele och Storuman jobbade med egna produktioner och evenemang i samband antingen med gymnasiearbetet eller i samverkan med Svenska Kyrkan eller studieförbund. De hann med hela 17 uppträdanden under våren. Kunskapen från PUAs workshops hade stor nytta och Aron Lindberg var tvungen att starta sitt eget företag för att kunna tillgodose alla uppdrag han fick in under våren.
Storuman våren 2021
Storuman fortsatte att satsa främst på digitala sånglektioner med Jill Larsdotter. Flera andra (icke sångare) medverkade eftersom så mycket av hennes undervisning handlar om kontroll, andning, tolkning m.m. Det är nyttigt för alla som står på scenen. Det som var kul att är Jill var fast i Norge under pandemin och undervisningen väckte uppmärksamhet i både Sverige och Norge.
Åsele våren 2021
Åsele har satsat på 12 digitala workshops med tema ”konsert och live-streaming”.
Syftet med workshop är att alla deltagare lär sig hur det fungerar med live-streaming.Vilka hjälpmedel kan användas (Istream rigg), hur tekniker runt live-streams fungerar(Vi tittar närmare på iRig Stream).Vilka sociala medier kan vi använda, fokus på facebook.
Vi kommer att skapa en repertoar, välja låtar till stream och prata om genomförande av en live-stream. Vad ska man tänka förutom ljud? Ljus? Scen?Lokal?
För och nackdelar med live-streams? Hur ”möter” vi publiken?
Målet är en live-stream som ska sändas i maj via Åsele Musik- & Riksteaterförenings facebooksida. Sidan hittar ni @AseleMusikRiksteaterforening
En artikeln om satsningen skrevs i Västerbottens VK
Arjeplog har varit aktiv under vinter/våren. Mycket av verksamheten har fokuserat på förberedelserna inför framtida uppträdanden.
Under hösten 2020 hade PUA-deltagarna Annelie, Maja, Ramona & Emma (Arjeplog/Arvidsjaur) bokats in för att sjunga under ”vecka fri från våld” lördag 28 nov. Tyvärr ställdes den in pga corona
De hann dock repa in en repertoar som vi tror de kommer ha nytta av framöver.
Meja & Julia medverkade i Arjeplogs församlings Julotta som spelades in och visades av ett tusental personer
Elsa Nordlund Kvael medverkade i ett filmprojekt som Kulturskolan anordnade. Hon spelade och sjöng & har nu en trailer för hemsidan.
Patrik Nilsson och Annika Lundström över inför en streamad konsert som ska filmas och sändas under sommaren/hösten.
Harleen har haft möte med gymnasiet som förbereder en konsert där dom kommer bjuda in PUA-deltagare att medverka. Konserten planeras till hösten.
Vi planerade en workshop med Peter Uvén den 22-23 maj som tyvärr ställdes in pga Corona. Vi hoppas på att ha workshopen under hösten.
Meja och Annika har haft lektioner med Jill under våren
Patrik, Elsa & Meja har haft digitala gitarrlektioner under våren med Jonas Holmström.
Workshop/konsert #10, #11, #12 #13 – Arvidsjaur och Arjeplog har varit flitiga denna höst/vinter.
Klicka på länken nedan för att läsa mer om den spännande hösten o Arvidsjaur och Arjeplog.
Länk till pdf-fil »
3-4 oktober hölls ett lokalt läger i Arjeplog med temat ensemblespel. Workshopledare var Peter Uven, frilansmusiker, låtskrivare och musiklärare. Tidigare medlem i rockbanden April Divine samt Scars of Paradise.De övade sig på att arrangera låtar tillsammans. De provade på polyrytmik och fick lära sig hur man gör en låt musikaliskt intressant.Deltagande ungdomar var Ramona Norén, Emma Reinholdsson och Maja Lundberg från Arvidsjaur och Anneli Edorsson och Verner Sundström från Arjeplog.Ungdomarna tyckte att det var en otroligt lärorik workshop och de planerar just nu en miniturné tillsammans i Arvidsjaur och Arjeplogs kyrka.
Workshop #9 Digital undervisning
Jill Larsdotter, sångpedagogen som hjälpte oss i somras fick uppdraget att fortsätta med sina populära lektioner. Förutom sångteknik ligger fokus på texttolkning, presentation och scenvana. Hennes insatser var så uppskattade att vi ville ge alla en chans till att utvecklas under Jills ledning. På grund av Corona kan inte vi arrangera fysiska träffar utan vi anordnar en två dagars workshop samt ett undervisningsprogram pågår under hela våren. Det är första gången för både Jill och för ungdomarna att man jobbar enbart online. Det blir spännande att se hur fjärrlektionerna fungerar.
Nedan ser vi Emma Maximova från Storuman länkar upp med Jill från sin lägenhet i Umeå.
Workshop #8 Dansworkshop
V.44 26-28 oktober hade vi en dansworkshop i Arvidsjaur för Felicia Häggqvist & Molly Flinkfeldt Jansson.
Kort beskrivning:Under dagarna fick ungdomarna genom en koreografi öva sig på sceniskt uttryck och samspel.De gick även in på hur man ska träna/ta hand om sin kropp för att hålla som dansare flera år framöver.
Länk till koreografin:https://youtu.be/idEDYR-A5DQ
Projektet fortskrider trots Corona
Det har hänt en hel del under våren trots Corona. Små lokala workshops har genomförts i både Åsele; Arvidsjaur och Arjeplog. Tyvärr blev spelmöjligheterna betydligt mer begränsade på grund av Corona men ungdomarna har ställt om och uppträtt vid flera tillfällen antingen digitalt eller vid mindre föreställningar. Detta gäller vid skolavslutningar och vårsoaréer, digitala nationalsdagsfirande eller några av de få genomförade evenemang som Kulturveckan i Tärnaby- Det är deras medverkan som gjorde dessa evenemangen genomförbara.
Pua-projektet i Arjeplog har hjälpt Meja och Julia att ordna en sommarturne inom kommunen. Syftet var att få fler ungdomar intresserade av PUA-projektet De har under sommaren spelat i:
Västerfjälls kapell 1/8-20 Arjeplogs kyrka 7/8-20 Restaurang Kraja 14/8-20. Under konserten på Kraja deltog även Annika Lundström, Patrik Nilsson och Verner Sundström. Alla tre är intresserade att delta i PUA till våren.
Det var delvis tack vare några PUA medlemmar att Storumandagar kunde genomföras över huvudtaget.
STORUMANLIVE – https://www.youtube.com/watch?v=qxtCepCyvJU – sista 90 minuterna.
PUA webbsidan – den som ska presentera de deltagande ungdomar börjar nu ta form och fylls upp med information, bilder och videofilmer. Besök sidan här https://kulturakademin.se/pua/
WORKSHOP #7 – Regional workshop – I både Norrbotten och Västerbotten
Målet med denna workshop var att skapa och samla presentations information om samtliga deltagare. De fick jobba med texter, scenvana, musikalisk gestaltning, fotografering, filmsinspelningar samt sång/instrumental teknik. Deltagarna jobbade nästan dygnet runt i fyra dagar. Det skapades en större förståelse för vad projektet har som mål och vi lyckades locka några nya, några äldre ”ungdomar” som de yngre kunde se upp till. Fast vi delade upp grupperna på grund av Corona körde vi en gemensam konsert digitalt som sändes live på YouTube. Vi fick 800 visningar. Här är länken https://www.youtube.com/watch?v=aeHjclsPQvA
Deltagarlistan
Emma Reinholdsson, Jilly Schöld, Jonas Nygren, Julia Amrén, Linnea Hemfjäll, Maja Felicia, Marina Carlsson, Ramona NOrén, William Simu, Meja Aheinen, Julia Karlberg, Josefin Halin- Sjödin, Emilia Halin- Sjödin, Malin Hillström, Phira Songchaloen , Elza Niklasson, Robin Vallgren
Ledarna:
Jill Larsdotter – sångpedagog
Jesper Nilsson – scenartist
Kasia Baranowski – film
Duncan Kemp – foto
Petri Kivimäki – instrumental
Harleen Kalkat – text
William Simu – ljudtekniker
WORKSHOP #6
Moskosel lokalt läger Arjeplog/Arvidsjaur 22-24 maj-20 Workshop 2,5 dagar med artisten Camilla Håkansson. Fokus låg på scenspråk, självförtroende, framförande, val av låtar, råd för framtiden
Video ihopklippt om workshopen:
Deltagarlista:
Meja Aheinen Julia Karlberg Anneli Edorsson Ramona Norén Emma Reinholdsson
ÅSELE – Under perioden har vi haft två workshops lokalt i Åsele.
Delprojektledare, Petri Kivimäki Åsele Musik- & Riksteater
Personer som har samverkat (pedagoger), Jesper Nilsson, Viktor Lindholm, Petri Kivimäki
Deltagande ungdomar -Josefin Halin- Sjödin, Emilia Halin- Sjödin, Malin Hillström, Phira Songchaloen , Elza Niklasson, Robin Vallgren (ny)
WORKSHOP #5,
Åsele. Petri Kivimäki & Viktor Lindholm. Fyra träffar och pga Coronavirus så agerade Viktor via länken, inte på plats. Slutet av maj- mitten av juni. Ljudinspelning, hur ska vi tänka när vi spela in låtar. Vilka möjligheter finns det att spela in musik? Förberedelser och vad ska man allmänt tänka innan. Inspelning av två låtar samt att mixa dom.
WORKSHOP #4,
Åsele. Fortsättning till Jesper Nilssons tidigare workshop (2019). Fyra träffar, slutet av juni – mitten juli. Scennärvaro. Teknik. Mikrofonteknik och sångteknik. Att våga vara sig själv. “Min” röst. Låter jag som jag eller låter jag som jag tror andra vill att jag ska låta?
WORKSHOP #3
Andra regional workshop ägde rum i Åsele mellan 14-16 februari. 16 ungdomar och 5 ledare från Arvidsjaur, Lycksele, Åsele och Storuman deltog aktivt i workshopen. Denna gång var det fokus på scenvanor under ledning musikalartisten Jesper Nilsson och jazzmusikern Petri Kivimäki. Jesper hjälpte sångsolister utveckla sin beteendeteknik – hur man agera på scen, kroppsspråk kontakt med publik m.m. Petri koncentrerade på kompet tillsammans med instrumentalisterna. De fick öva på kommunikation mellan varandra på scen, rörelser samt repetition kring ljud. Det blev två fyspass där ungdomarna informerades om stretchning och andra övningar som skulle hjälpa dem uppträda (bättre och längre). Vi hann även med en extra ljusworkshop med den ny inköpta ljusutrustningen.
Bilder och filmklipp visas nedan samt programpunkter för helgen.
Fredag 14 feb.18.00- 18.30 Välkommen, check in.18.30 Info, presentation.19.00 Middag, Åsele Pizzeria21.00 Varje grupp spelar en låt, dans. Detta spelas in (zoom, enkelt).ca. 22.00— finns möjlighet att se film på bion. Jag har hyrt Bion och det går att koppla in en laptop för att se film.
Lördag 15 feb.09.00- 09.30 uppvärmning, alla. Lina09.45- 10.30 Frukost10.30- 12.30 workshop I.12.30-13.30 Lunch13.30-14.30 Ljus med Duncan. Alla!14.30- ca 17.00 Workshop II, samma som tidigare. Fika! Alla, nya grupper.17.00-18.30 Egen tid18.30 MiddagLördag kväll, möjlighet för bio eller spel. Öppen scen.
Söndag 16 feb.09.00- 09.30 uppvärmning, alla. Lina09.45- 10.15 Frukost10.15- 12.00 workshop III. Alla i nya grupper.12.30-13.30 Lunch
WORKSHOP # 2
Första regionala 2 dagars workshopen inom Professionella Unga Artister (PUA) projektet genomförd med Arjeplog Musikteatern som host. Fokus på ljudteknik med Markus Falkner, ljusteknik med Stefan Hägglund, samt fokus på att lära känna varandra. Ungdomar från Arjeplog, Arvidsjaur, Storuman, Lycksele deltog.
På lördagen hade vi öppen scen där alla uppträdde. Det var fantastiskt att se vilka talanger vi har med. God mat och trevligt samkväm i Hotell Lyktan regi. Värdar Harleen Ka…Visa mer
Första lokal workshop är genomförd i Åsele
Kulturakademin i Storuman har blivit beviljad drygt 2,9 miljoner kr av Leader Lappland 2020 och Jordbruksverket för ett projekt, PUA – Professionella Unga Artister, som satsar på ungdomar och lokalt producerad kultur.
Tillsammans med Lycksele, Åsele, Arvidsjaur och Arjeplog kommer fokus att ligga på talangutveckling hos lokala ungdomar så att de kan lättare få jobb som artist.
– Regionens arrangörer vill satsa på lokala artister men många av de duktiga ungdomarna som finns saknar erfarenhet och rutiner vid ett uppträdande, säger Duncan Kemp, verksamhetsledare för Kulturakademin.
– Våra musikskolor är bra på att skapa musiker eller dansare och jobba i nätverk men vi är inte så bra på artisteriet. Genom en rad workshops och läger kommer nätverket att skapa en länk mellan musikskolan och de som arrangerar evenemang, avslutar Duncan Kemp.
För mer information kontakta
Duncan Kemp
Kulturakademin Storuman
Tel: 070-693 99 99
Projektet PUA-Kulturakadmin är ett samarbete mellan Kulturakademin i Storuman och Lycksele Musik & Teaterföring, Åsele Musik & Riksteaterförening, Arjeplog Musik & Teaterförening samt
Arvidsjaur Northern Sustainable Futures